• Dansk
  • English
OA uge 43

Under overskriften ’Kære forsker, åbn op….’ sætter vi i uge 43 fokus på Open Access.

Formålet er, at vi i VIA får udnyttet vores rettigheder til at uploade fuldtekstversioner af artikler i UC Viden. Med åben adgang til vores forskningsartikler tilbyder vi ansatte og borgere uden adgang til tidsskriftsabonnementer at følge med i vores forskning.

Danmark har en national strategi for Open Access. Målsætningen er, at der fra 2025 og frem er uhindret, digital adgang for alle til alle fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner.

Uge 43 er ’International Open Access Week’ hvor man verden over har fokus på Open Access.

Poster, film og information om Open Access:
...om Danmarks Nationale Strategi for Open Access
...om Open Access og VIA
Se filmen 'Derfor bruger din forskerkollega Open Access' 
Se filmen ’Tre gode råd fra din bibliotekar om Open Access’
Hent vores kampagne-poster ’kære forsker, åbn op…’

What’s in it for me? Studerende & Open Access
Som studerende på VIA har du adgang til tusindvis af forskningsartikler. Forskningsartiklerne køber bibliotekerne adgang til, så du kan tilgå dem både fra campus og hjemmefra.

Men hvad så den dag du er færdiguddannet og forlader VIA? Ja, så forlader du også ressourcerne, der ligger bag det vi kalder licensmuren. Og her kommer fordelen ved Open Access. Open Access artikler er forskningsartikler, der ligger åbent online uden restriktioner. Open Access gør det muligt for ansatte og borgere at følge med i og læse forskningsartikler uden at betale for at få adgang.

Kig efter den lille åbne orange hængelås
UC Viden er professionsskolernes arkiv, hvor forskere på VIA uploader deres artikler. I UC Viden vil artikler, der ligger Open Access være markeret med ikonet for Open Access, den åbne orange hængelås. Søger du på nettet vil du også støde på ikonet for Open Access.Open Access logo


Unpaywall – download Open Access udvidelsen til din browser
Med Unpaywall (det refererer igen til den licensmur – paywall – der er på mange artikler) kan du finde Open Access artikler hurtigt, når du søger på nettet. Unpaywall er en udvidelse til din browser, der kan downloades gratis. Finder du en artikel på nettet, vil et ikon (åben eller lukket hængelås) angive om du har fri adgang. Hent udvidelsen her: https://unpaywall.org/ Unpaywall