• Dansk
  • English

Open Access week i uge 43

10 webinarer der afmystificerer og forklarer Open Access og Open Science

I uge 43 markerer VIA den internationale Open Access uge. I Danmark er universiteter og professionsskoler gået sammen om en række online webinarer. 10 oplæg om Open Science og Open Access. Forskere og medarbejdere på internationale og danske uddannelsesinstitutioner er oplægsholdere. Det er gratis at deltage.

Se kursusoversigten på Det Nationale Open Access Netværks hjemmeside www.openaccess.dk

Hvorfor Open Access?

I 2025 skal alle fagfællebedømte forskningsartikler være gratis og digitalt tilgængelige i Danmark. De seneste fem år kan vi se, at en stigende andel af forskningsartiklerne fra danske forskningsinstitutioner finansieret af det offentlige, bliver publiceret Open Access. Både nationalt og internationalt er der politisk fokus på at øge andelen af Open Access artikler. Dels med Danmarks Nationale Strategi for Open Access, hvor målet er 100% Open Access til forskningsartikler i 2025. Dels med EU's Horizon program, hvor kravet er at publicere så åbent som muligt.

Kig efter den lille åbne orange hængelås

UC Viden er professionsskolernes arkiv, hvor forskere på VIA uploader deres artikler. I UC Viden vil artikler, der ligger Open Access være markeret med ikonet for Open Access, den åbne orange hængelås. Søger du på nettet vil du også støde på ikonet for Open Access.

Unpaywall – download Open Access udvidelsen til din browser

Med Unpaywall (navnet refererer til den licensmur – paywall – der er på mange artikler) kan du finde Open Access artikler hurtigt, når du søger på nettet. Unpaywall er en udvidelse til din browser, der kan downloades gratis. Finder du en artikel på nettet, vil et ikon (åben eller lukket hængelås) angive om du har fri adgang. Hent udvidelsen her: https://unpaywall.org/ 

Få meget mere at vide om Open Access

...læs Danmarks Nationale Strategi for Open Access
...læs Open Access og VIA
Se filmen 'Derfor bruger din forskerkollega Open Access' 
Se filmen ’Tre gode råd fra din bibliotekar om Open Access’
Hent vores kampagne-poster ’kære forsker, åbn op…’


Har du spørgsmål om Open Access er du velkommen til at skrive til ucviden@via.dk

 

Skrevet af: skc
Oprettet: 24/10/2022
Materialetype:
Kategori: